Keuring elektriciteit oude woning

Keuring elektriciteit oude woning: alles wat je moet weten

Als eigenaar van een oude woning ben je vast op de hoogte van het belang van periodieke keuringen van de elektriciteit. In dit artikel gaan we dieper in op de vereisten voor een keuring van de elektriciteit in een oude woning, de frequentie en de kosten, en geven we je enkele handige tips.

Wat is een keuring van de elektriciteit en waarom is het belangrijk?

Een keuring van de elektriciteit is een onderzoek van de elektrische installatie in een woning of gebouw om te controleren of deze voldoet aan de wettelijke voorschriften voor veiligheid en bruikbaarheid. Dit onderzoek is van essentieel belang om de veiligheid van de bewoners, de continuïteit van de stroomvoorziening en de bescherming van de apparatuur te waarborgen.

Voor oude woningen is een dergelijke keuring zelfs nog belangrijker, omdat de elektrische installatie vaak verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige veiligheidsnormen. Door een keuring van de elektriciteit te laten uitvoeren, kun je tijdig eventuele gebreken opsporen en verhelpen, wat kan voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Wat zijn de vereisten voor een keuring van de elektriciteit in een oude woning?

Een keuring van de elektriciteit in een oude woning moet worden uitgevoerd door een erkende installateur die voldoet aan de wettelijke voorschriften. Bij een keuring wordt gecontroleerd of de elektrische installatie voldoet aan de voorschriften van de AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties).

Voordat de keuring kan worden uitgevoerd, moet de elektrische installatie worden aangepast aan de huidige normen en voorschriften. Dit kan inhouden dat de elektrische bedrading moet worden vervangen, dat extra aarding moet worden aangebracht of dat er extra stopcontacten moeten worden geïnstalleerd. Na de aanpassingen kan de keuring worden uitgevoerd.

Hoe vaak moet je de elektriciteit in een oude woning laten keuren?

In België is een periodieke keuring van de elektrische installatie in een woning verplicht. Regels kunnen verschillen per regio, maar over het algemeen moeten woningen om de 25 jaar worden gecontroleerd op hun elektrische installaties. Bij een verkoop of verhuur moet deze keuring tevens worden uitgevoerd.

Het is echter ook belangrijk om te benadrukken dat er bij twijfel over de veiligheid van de installatie altijd een keuring moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld wanneer er plotseling stroomuitval optreedt, wanneer er zwarte vlekken op de stopcontacten of schakelaars verschijnen, of wanneer er een brandgeur wordt waargenomen.

Wat zijn de kosten van een keuring van de elektriciteit in een oude woning?

De kosten van een keuring van de elektriciteit in een oude woning kunnen variëren en zijn afhankelijk van factoren zoals de omvang van de elektrische installatie, het aantal stopcontacten, schakelaars en lichtpunten, en de staat van de installatie.

Over het algemeen kun je rekenen op een kost van 150 tot 300 euro. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de kosten van eventuele aanpassingen die nodig zijn om de installatie aan te passen aan de huidige normen en voorschriften hier nog bij komen.

Tips voor een succesvolle keuring van de elektriciteit in een oude woning

Om een succesvolle keuring van de elektriciteit in een oude woning te garanderen, zijn er enkele handige tips die je kunt volgen.

1. Verzamel alle documenten die relevant zijn voor de elektrische installatie van de woning, waaronder vorige keuringsverslagen en facturen van eventuele herstellingen. Dit kan helpen om de installateur een beter beeld te geven van de geschiedenis van de installatie.

2. Doe zo veel mogelijk de nodige aanpassingen vóór de keuring, om onnodige kosten te vermijden.

3. Maak vooraf een lijst van eventuele problemen of vragen die je hebt over de elektrische installatie en vraag deze aan de installateur.

4. Zorg ervoor dat alle stopcontacten, schakelaars en lichtpunten goed bereikbaar zijn, zodat de installateur gemakkelijker toegang heeft tot alle onderdelen van de installatie.

5. Vraag indien gewenst naar een gedetailleerd verslag van de keuring met alle resultaten, en vraag eventuele onduidelijkheden onmiddellijk aan de installateur.

FAQs
1. Hoe lang duurt een keuring van de elektriciteit in een oude woning?
2. Moet ik bij de keuring van de elektriciteit in mijn oude woning aanwezig zijn?
3. Kan ik zelf elektrische aanpassingen doen in mijn oude woning?
4. Wat zijn de gevolgen als mijn elektrische installatie niet aan de normen voldoet?
5. Hoe moet ik me voorbereiden op een keuring van de elektriciteit in mijn oude woning?

Conclusie
Een keuring van de elektriciteit in een oude woning is van essentieel belang om de veiligheid van de bewoners en de continuïteit van de stroomvoorziening te waarborgen. Het is daarom van belang om deze keuring voldoende en op regelmatige tijdstippen te laten uitvoeren. Bovendien kunnen aanpassingen aan de elektrische installatie van je oude woning vele voordelen opleveren, waaronder lagere verbruikskosten en een hogere waarde van de woning. Door de tips en informatie in dit artikel te volgen, kun je een succesvolle keuring van de elektriciteit in je oude woning garanderen, zonder onnodige kosten te maken.