Elektriciteitskeuring in Waals-Brabant

Elektriciteitskeuring in Waals-Brabant: alles wat u moet weten

Als eigenaar van een pand, bent u verantwoordelijk voor de veiligheid en betrouwbaarheid van uw elektriciteitsinstallatie. Een elektriciteitskeuring is daarom verplicht in België en wordt uitgevoerd door een erkend controleorgaan. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over de elektriciteitskeuring in Waals-Brabant.

Wat is een elektriciteitskeuring?

Een elektriciteitskeuring is een inspectie van de gehele elektrische installatie van een pand. Dit omvat de hoofdkabel, de verdeelkast, de aarding, de verlichting en alle aangesloten toestellen. Tijdens de keuring wordt gemeten of alles voldoet aan de veiligheidsvoorschriften en of de installatie op een correcte manier is aangesloten.

Waarom is een elektriciteitskeuring verplicht?

Een elektriciteitskeuring is verplicht om de veiligheid van uw woning of bedrijfspand te waarborgen. Het is belangrijk om te weten dat een elektrische installatie na verloop van tijd veroudert en mogelijk gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Door regelmatig een elektriciteitskeuring uit te voeren, kunnen eventuele problemen tijdig worden opgespoord en verholpen.

Hoe vaak moet een elektriciteitskeuring worden uitgevoerd?

Een elektriciteitskeuring moet worden uitgevoerd bij de ingebruikname van een nieuwe installatie, of bij een wijziging van de installatie. Daarnaast is het verplicht om de installatie om de 25 jaar opnieuw te laten keuren. Voor verhuurde panden is een periodieke keuring om de 10 jaar verplicht.

Wat zijn de voordelen van een elektriciteitskeuring?

Een elektriciteitskeuring heeft verschillende voordelen. Ten eerste verhoogt het de veiligheid van uw woning of bedrijfspand. Door eventuele risico’s tijdig te detecteren en op te lossen, voorkomt u mogelijke gevaarlijke situaties. Daarnaast kan een elektriciteitskeuring van invloed zijn op uw brandverzekering. Bij een brand kan de verzekeraar immers onderzoeken of de elektrische installatie aan de voorgeschreven normen voldoet. Bij een goedgekeurde installatie bent u in dit geval steeds beter beschermd als eigenaar. Tot slot is een elektriciteitskeuring nuttig bij de verkoop of verhuur van een pand. Een recente positieve keuring kan werken op de gemoedsrust en overtuigingskracht van toekomstige huurders of kopers.

Wat gebeurt er bij een elektriciteitskeuring?

Een erkend controleorgaan is verantwoordelijk voor de uitvoering van de elektriciteitskeuring. Bij een keuring voert een specialist een visuele en technische controle uit van alle componenten van de elektrische installatie. Hierbij wordt rekening gehouden met de huidige normen en standaarden. De keurder zal de temperatuur van de zekeringen meten, de weerstand van de aarding bepalen en alle isolatieweerstanden controleren.

Wat zijn de kosten van een elektriciteitskeuring?

De kosten van een elektriciteitskeuring kunnen variëren. Over het algemeen kan je rekenen op een bedrag van gemiddeld €150 voor een standaard keuring. Bij complexere installaties kan dit bedrag oplopen tot €400. Houd er ook rekening mee dat sommige controleorganen extra kosten in rekening kunnen brengen voor bijvoorbeeld verplaatsingskosten of het afleveren van een keuringsverslag.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik zelf de elektriciteitskeuring uitvoeren?
Nee, het is wettelijk verplicht om de keuring door een erkend controleorgaan te laten uitvoeren.

2. Wat gebeurt er als mijn elektriciteitsinstallatie niet voldoet aan de normen?
Bij een tekortkoming of overtreding heeft de eigenaar twee maanden de tijd om de nodige maatregelen te nemen. Na deze termijn kan de elektriciteitsmaatschappij de aansluiting afsluiten.

3. Kan ik een elektriciteitskeuring weigeren?
Nee, het is wettelijk verplicht om een elektriciteitskeuring uit te voeren. Het niet uitvoeren van een keuring kan resulteren in boetes en sancties.

4. Kan ik mijn elektrische installatie zelf onderhouden?
Het is toegestaan om het elektrisch netwerk in een gebouw te onderhouden. Maar om de veiligheid te garanderen, wordt het sterk aanbevolen om de installatie om de 25 jaar te laten keuren.

5. Kan ik een elektriciteitskeuring aanvragen wanneer ik een pand wil kopen?
Ja, als koper kan je aan de eigenaar of verkoper vragen om een recent keuringsverslag voor te leggen.

Conclusie

Een elektriciteitskeuring is een belangrijke en wettelijk verplichte stap om de veiligheid van uw woning of bedrijfspand te garanderen. Het is raadzaam om naast de wettelijke verplichtingen ook rekening te houden met de voordelen die een recente keuring kan bieden. Een positief keuringsverslag kan daarom van grote waarde zijn bij bijvoorbeeld verkoop of verhuur. Het is belangrijk om de periodiciteit van uw elektriciteitsinstallatie goed te controleren en de keuring uit te voeren bij de voorgeschreven tijdvakken. Laat de keuring altijd uitvoeren door een erkend en gespecialiseerd controleorgaan om te voldoen aan de normen en regelgeving.