Elektriciteitskeuring in Oost-Vlaanderen

Elektriciteitskeuring in Oost-Vlaanderen

Het is verplicht om een elektriciteitskeuring te laten uitvoeren voor huizen in Oost-Vlaanderen. Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien door huiseigenaren. Huizen ouder dan 25 jaar in Oost-Vlaanderen zijn verplicht om een controle van hun elektrische installatie te laten uitvoeren door een erkende elektrotechnische installateur om de veiligheid van bewoners te garanderen.

Wat is een elektriciteitskeuring?

Een elektriciteitskeuring is een technische inspectie van een elektrische residentiƫle installatie, die de veiligheid van bewoners van een huis waarborgt. Er wordt nagegaan of de elektrische installatie conform is met de geldende wetten en normen. Een huishouden dat een keuring heeft doorstaan, krijgt een conformiteitsattest.

Is de keuring verplicht in Oost-Vlaanderen?

Het is verplicht om een elektriciteitskeuring te laten uitvoeren in Oost-Vlaanderen voor huizen die ouder zijn dan 25 jaar. Het is raadzaam voor huizen die jonger zijn dan 25 jaar om ook een keuring te ondergaan omdat elektrische installaties en -bekabeling slijten en verouderen.

Hoe vaak moet ik mijn elektrische installatie laten keuren?

De elektrische installatie moet elke 25 jaar gekeurd worden. Het is mogelijk dat een herkeuring wordt gevraagd tussen de 10 en 25 jaar na de oorspronkelijke keuring onder bepaalde omstandigheden, zoals wijzigingen aan de installatie of bij verkoop van het huis.

Waar kan ik een erkende installateur vinden?

Er zijn tal van erkende elektrotechnische installateurs beschikbaar om u te helpen met de keuring van uw elektrische installatie. Ze moeten erkend zijn door de Vlaamse overheid, dienst Energiesparen. Dit kan worden gecontroleerd op hun website.

Wat gebeurt er na de keuring?

Als uw installatie een conformiteitsattest krijgt, voldoet uw huis aan de huidige veiligheidsnormen en -voorschriften, en kan u gerust genieten van uw veilige installatie.

Als er aanpassingen nodig zijn, dient de installateur de nodige aanpassingen aan te brengen en opnieuw te keuren. Zodra uw installatie voldoet aan de normen, zal u een conformiteitsattest ontvangen.

In conclusie

Een elektriciteitskeuring is verplicht voor huizen in Oost-Vlaanderen. Het is belangrijk om uw installatie veilig en up-to-date te houden en ervoor te zorgen dat u een conformiteitsattest krijgt. Dit geeft u gemoedsrust en zorgt voor uw veiligheid en die van uw gezin. Vergeet niet dat uw veiligheid prioriteit heeft en dat de keuringen voor uw eigen bestwil zijn. Neem het dus serieus en laat uw elektrische installatie keuren.

FAQs

1. Waarom moet ik mijn elektrische installatie laten keuren?

U moet uw elektrische installatie laten keuren om de veiligheid van uzelf en uw gezin te waarborgen. Dit is vooral belangrijk als u in een huis woont dat ouder is dan 25 jaar, omdat elektrische installaties en -bekabeling slijten en verouderen.

2. Hoe kan ik een erkende installateur vinden?

U kunt een erkende elektrotechnische installateur vinden op de website van Energiesparen van de Vlaamse overheid. Controleer of installateurs erkend zijn voordat u ze inhuurt.

3. Hoe vaak moet mijn elektrische installatie worden gekeurd?

Uw elektrische installatie moet elke 25 jaar gekeurd worden. Er kan een herkeuring nodig zijn tussen 10 en 25 jaar na uw oorspronkelijke keuring onder bepaalde omstandigheden.

4. Wat gebeurt er als mijn installatie niet conformeert?

Als uw installatie niet voldoet aan de normen, zal de installateur de nodige aanpassingen aanbrengen en opnieuw keuren. U ontvangt een conformiteitsattest zodra uw installatie voldoet aan de normen.

5. Hoe lang duurt een keuring?

Een keuring kan tussen de 3 en 5 uur duren. Dit kan variƫren afhankelijk van de grootte van uw huis en uw installatie.