Elektriciteitskeuring in Vlaams-Brabant

Elektriciteitskeuring in Vlaams-Brabant

Bent u op zoek naar een elektriciteitskeuring in Vlaams-Brabant? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Als gecertificeerde elektriciens staan wij bekend om onze vakkundige en betrouwbare keuringen. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over elektriciteitskeuringen in Vlaams-Brabant, inclusief de kosten, de frequentie en de wettelijke vereisten.

Wat is een elektriciteitskeuring?

Een elektriciteitskeuring is een inspectie van de elektrische installatie in uw woning of bedrijfspand. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of de installatie veilig en conform de geldende normen is. Hierbij wordt onder andere gelet op de aanwezigheid van aarding, de juiste dimensionering van de kabels en de aanwezigheid van een differentieelstroominrichting. De keuring vindt plaats volgens de Belgische norm NBN EN 50110-1.

Wat zijn de wettelijke vereisten voor een elektriciteitskeuring?

In België is het verplicht om een elektriciteitskeuring te laten uitvoeren bij verkoop of verhuur van een woning of bedrijfspand. Ook bij nieuwbouw of renovatie moet er een keuring plaatsvinden. Daarnaast moet uw elektrische installatie elke 25 jaar opnieuw gekeurd worden. Bij belangrijke wijzigingen aan de installatie kan ook een extra keuring nodig zijn.

Wat zijn de kosten van een elektriciteitskeuring?

De kosten van een elektriciteitskeuring zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de installatie en de locatie van de woning of het bedrijfspand. Gemiddeld kost een keuring tussen de €120 en €350 euro. Voor specifieke prijzen kunt u het beste contact opnemen met een elektricien in uw regio.

Hoe verloopt een elektriciteitskeuring?

Een elektriciteitskeuring verloopt in verschillende stappen. Eerst wordt er gekeken naar de algemene staat van de installatie, waaronder de kwaliteit van de bedrading en de veiligheid. Vervolgens worden er metingen gedaan om te controleren of de installatie voldoet aan de veiligheidsnormen. Ook worden er testen gedaan op het aardingsnet en op de differentieelstroominrichting. Na afloop ontvangt u een rapport met de resultaten van de keuring.

Waarom is een elektriciteitskeuring belangrijk?

Een elektriciteitskeuring is belangrijk omdat het de veiligheid van uw woning of bedrijfspand waarborgt. Door regelmatig te laten keuren, voorkomt u kortsluiting en andere gevaren. Daarnaast zorgt een keuring ervoor dat u voldoet aan de wettelijke vereisten en kunt u bij verkoop of verhuur aantonen dat uw installatie veilig is.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik bij een verhuizing mijn elektrische installatie laten keuren?
Ja, bij verhuizing is het wettelijk verplicht om een elektriciteitskeuring te laten uitvoeren.

2. Kan ik zelf mijn elektrische installatie keuren?
Nee, een elektriciteitskeuring moet worden uitgevoerd door een erkend elektricien.

3. Moet ik mijn elektrische installatie laten keuren bij nieuwbouw?
Ja, bij nieuwbouw is een elektriciteitskeuring verplicht.

4. Hoe vaak moet mijn elektrische installatie worden gekeurd?
Uw installatie moet elke 25 jaar opnieuw gekeurd worden.

5. Wat zijn de gevolgen van een afkeuring?
Als uw installatie wordt afgekeurd, moet u zo snel mogelijk de gebreken laten herstellen door een erkend elektricien. Pas na herstelling kan er opnieuw een keuring plaatsvinden.

Conclusie

Een elektriciteitskeuring is belangrijk voor de veiligheid van uw woning of bedrijfspand. Het is wettelijk verplicht om uw installatie te laten keuren bij verkoop, verhuur, nieuwbouw en na 25 jaar. De kosten van een keuring zijn afhankelijk van verschillende factoren en gemiddeld tussen de €120 en €350 euro. Laat uw installatie keuren door een erkend elektricien en voorkom gevaarlijke situaties.